4-5 May ● 2012 ● Aarhus ● Denmark

Venue Lab – et musikalsk forsøgslaboratorie

Venue Lab – et musikalsk forsøgslaboratorie

I dagene op til SPOT udfører tolv musikere fra helt forskellige kroge af det danske musikliv et uforudsigeligt koncerteksperiment på tre af landets spillesteder. Se resultatet 4. maj på Radar, en af scenerne under SPOT Festival.

Spillestedsprojektet Venue Lab er udviklet i et forsøg på at gentænke spillesteders rolle i musiklivet. Normalt betragtes spillesteder først og fremmest som en formidlingskanal til live-præsentationer af musik, der for længst er bearbejdet i både øvelokale og lydstudie, men med Venue Lab forsøger man at starte sangskrivningen på koncertscenen. Projektet bliver realiseret med deltagelse fra blandt andre Naja Rosa, Ida Gard, Steffen Westmark (The Blue Van), Anna Brønsted (Our Broken Garden), Spejderrobot og Oliver Hoiness (Kira Skov, Under The Sherry Moon, Skammens vogn).

Anna Brønsted Foto: Mathias Christensen

Forsøget bliver udført af i alt tolv musikere fra forskellige lag af den danske musikkultur, som fordeles på tre jyske spillesteder. De tre 4-mandsgrupper har så tre dage til hver at skrive ny musik til en halv times koncert. Umiddelbart herefter rejser grupperne rundt til de involverede spillesteder og præsenterer det splinternye materiale i en tredobbelt koncert – bestående af sange, som ingen på nuværende tidspunkt aner, hvordan kommer til at lyde.

Venue Lab har hidtil været afviklet to gange – i en forsøgsrunde og i en udgave i 2010 – og erfaringerne har vist, at projektet har været horisontudvidende for de implicerede musikere. Og på flere måder. For det første har det været lærerigt at indgå i et samarbejde med musikere, som man ikke er vant til at arbejde sammen med, og som kommer fra en helt anden musikalsk baggrund. For det andet har det været med til at styrke de involverede parters netværk, og det har åbnet dørene for nye samarbejdsmuligheder. Både indbyrdes mellem musikere og mellem musikere og spillesteder.

Deltagerne i Venue Lab 2012
Grupperne sammensættes konsekvent på tværs af genremæssig tilhørsforhold, og består af musikere på forskellige stadier i deres musikalske karriere. Nogle har mange års erfaring i branchen, andre er næsten lige begyndt. De knap så erfarne er håndplukket i vækstlaget omkring de respektive spillesteder, og er som hovedregel udvalgt af spillestederne. Et af de mere erfarne lokale talenter blandt Venue Lab-deltagerne er Ida Gard, som er blevet udvalgt til at deltage i den gruppe, der har base i Aarhus.

Ida Gard Foto: Pernille Bell

- Jeg deltager i høj grad, fordi jeg synes, det kunne være spændende at møde nogle musikere fra andre genrer, og nogle, som har været en del af det danske musikliv i længere tid end mig. Det kunne være sjovt. Normalt plejer jeg at ruge ret lang tid på mit eget materiale, så det er da også en lille smule nervepirrende, at musikken skal skrives på kun tre dage, siger en forventningsfuld Ida Gard

Med base på de nævnte spillesteder tæller de tre bandkonstellationer i 2012-udgaven af Venue Lab følgende musikere:

Spejderrobot Foto: Rasmus Weng Karlsen

Fermaten
Spejderrobot
Naja Rosa
Lars Buchholtz
Claus A (No Common Venue)

Paletten
Anna Brønsted (Our Broken Garden)
Steffen Westmark (The Blue Van)
Frederik Sybrandt (The Jackals)
Trine Lønnee (Fuskenbuks)

Radar
Oliver Hoiness (Kira Skov, Under The Sherry Moon)
Karsten Pflum
Ida Gard
Orhan Ôzgur Turan

(NB! Ida Gard og Naja Rosa spiller også på festivalen med deres egen musik)

SPOT-debut på Radar
Det er første gang, det bliver muligt at se udfaldet af Venue Lab på SPOT, hvor det kommer til at foregå på spillestedet Radar, som er den genfødte udgave af Musikcafeen – nu med base i nye lokaler på Godsbanen. Dagene inden den tredobbelte koncert rammer Radar, vil de tre Venue Lab-konstellationer spille på Fermaten og Palletten i nævnte rækkefølge.

Steffen Westmark Foto: Martin Dam Kristensen

Tourplan:
Fermaten       2/5       Herning
Paletten          3/5       Viborg
Radar              4/5       SPOT Festival/Aarhus

Venue Lab støttes af Kunstrådets Musikudvalg og udarbejdes i et samarbejde mellem Fermaten i Herning, Dansk Rock Samråd (ROSA) og Mayday Music.