Død, helvede og jazz – Aarhus Jazz Orchestra præsenterer: Slayer Big Band Project
Hvad djævelen har hård metal og et bigband dog til fælles? Faktisk mere end man umiddelbart skulle tro.
Det bliver et vildt sammenstød mellem flænsende metalguitar, kvindelig vokal, jazzblæsere og buldrende trommer, når Aarhus Jazz Orchestra spiller på SPOT. Vi har sat bigbandets nye kunstneriske leder Lars Møller i stævne til en samtale om musik på tværs af genrer, udfordringer og nye kreative inputs.
Et musikalsk værdifællesskab
Det kan godt være, at Slayers brutale metal og et bigband ikke virker til at tale det samme musikalske sprog, men hvis man tænker nærmere over det, er der faktisk indtil flere interessante ligheder. Flere af de musikalske værdinormer man finder på metalscenen stemmer faktisk helt overens med de værdier, man finder i jazzkulturen.
I begge genreverdener sætter man sædvanligvis stor pris på teknisk dygtighed, herunder evnen til at beherske selv de vildeste soli. Man værdsætter som oftest et temmelig højt kompleksitetsniveau, begge steder gør man flittig brug af riffs, og endelig er både heavy metal og bigbands kendetegnet ved evnen til at frembringe en hårdtslående og storslået lyd.
Unødig skepsis
- Da man opfandt bigband-formatet i 40’erne, var det blandt andet for at skabe det maksimale lyd-output. Bigbandet var simpelthen den akustiske enhed, der larmede mest, fortæller Lars Møller, og finder flere ligheder: – Hvis vi kigger på jazzens første modtagelse, så har jazzen været mødt med den samme skepsis og unødvendige moralske bekymring, som metalscenen med jævne mellemrum har været udsat for. Senere fik jazzen en helt anden status, og det er vigtigt at huske den slags fortællinger.
Udfordringer og inspiration
Selvfølgelig er der også en række iøjnefaldende forskelle, og det er helt bestemt også meningen, at både publikum og medlemmerne i Aarhus Jazz Orchestra skal udfordres med Slayer Big Band Project. ”For eksempel har heavy metal en stor fokus på de dybe frekvensområder, og det stiller faktisk visse udfordringer at skabe den helt rette balance mellem de mange stortrommeanslag og blæserne”. De forskellige udfordringerne løser sig ikke nødvendigvis helt let.
- Det vigtige og altafgørende er, at man bevarer sin kunstneriske integritet. Med det udgangspunkt er det stort set altid kreativt stimulerende at bevæge sig ud på kanten af, hvad man tænker kan lade sig gøre. Helt derud, hvor det føles risikabelt, og man tænker: ”Hvordan fanden skal det gå?” Man må omfavne de risici med en vis kærlighed, smiler Lars Møller.
SPOT-publikummet
Lars Møller er meget begejstret for, at Aarhus Jazz Orchestra er på programmet til SPOT Festival. Han synes, det er et interessant samarbejde og en spændende udveksling.
- Jeg har tidligere selv spillet på SPOT Festival, og det er min oplevelse, at SPOT helt tydeligt er en af landets vigtigste musikalske platforme, og stedet at være, hvis man vil nå ud til et yngre og naturligt nysgerrigt publikum. Samtidig er det festivalens ambition at fange tendenser i tiden, og vi vil gerne vise, at vi stadig er relevante for et nutidigt nysgerrigt publikum, siger Lars Møller.
Mens vi har fat i de naturligt nysgerrige, kan vi i øvrigt fortælle, at Aarhus Jazz Orchestra tager den diametralt modsatte tilgangsvinkel til dødsriget, når de til efteråret laver et helt nyt requiem i samarbejde med Aarhus Domkirkes kor.
Line-up til SPOT
På SPOT vil musikken vil blive fremført med hjælp fra musikere fra Cologne Contemporary Jazz Orchestra, og med afsæt i Axel Claudius Knappmeyers arrangementer. Aarhus Jazz Orchestra er tidligere kendt som Klüvers Big Band.
Slayer Big Band project – feat. Aarhus Jazz Orchestra & CCJO:
Lars Møller – dirigent
Klaudia Hebbelmann – vokal
Niels Løkkegaard – alt sax
Marko Lackner – alt sax
Claus Waidtløw – tenor sax
Finn Henriksen – tenor sax
Marcus Bartelt – bariton sax
Michael Mølhede – trompet
Jan Lynggard – trompet
Matthias Bergmann – trompet
Rasmus Bøgelund – trompet
Stefan Ringive – trombone
Benjamin Degen – trombone
Henrik Resen – trombone
Wolf Schenk – bas trombone
Norbert Scholly – guitar
Mads Bærentzen – klaver
Morten Ramsbøl – bas
Daniel Schröteler – trommer
Arrangør: Axel Claudius Knappmeyer